JAR LETO ’24! Objavte najhorúcejšie trendy sezóny! ZISTIŤ VIAC >

Hľadať

Maciej Majzner nám porozprával o plusoch a mínusoch povolania režiséra módnych prehliadok

Napriek tomu, že za oponou celej veľkej udalosti, takej ako je módna prehliadka, stojí štáb ľudí, ktorý zodpovedá za každý detail, práve režisér nesie zodpovednosť za konečný efekt celého projektu. Koordinuje, kontroluje a dohliada na to, aby bolo všetko perfektné. Práve tejto úlohy sa zhostil Maciej Majzner počas Supervision Fashion Show. Vždy veľmi ochotný, bezprostredný a úprimne nám odpovedal na všetky otázky ohľadne toho, ako vyzerá jeho práca.

Je z neho cítiť, že je profesionálom a dobrým človekom. Maciej Majzner veľmi rád rozpráva o svojej práci a pozýva nás do jej zákulisia.

SS 24

Móda ho sprevádzala od počiatkov. Maciej Majzner má dušu umelca, ktorá mu pomáha vytvárať úžasné, ba priam vizionárske eventy. Fashion branži odovzdáva celú svoju dušu a keď už niečo robí, robí to na 110%. Za jeho najnovšie dielo, teda online módnu prehliadku MODIVO x eobuv si vypočul veľa dobrých slov. Ako Maciej rozpráva o svojej práci? Veselo a s veľkým zápalom!

Kto je Maciej Majzner a s čím bojuje ako režisér módnych prehliadok?

Čo treba urobiť, aby ste sa mohli stať režisérom módnej prehliadky?

Keby ste sa spýtali svetových režisérov módnych prehliadok na ich príbeh, každý by povedal niečo iné. Neexistuje jediná cesta alebo odbor na vysokej škole „Réžia módnych prehliadok” a určite máloktorý filmový alebo divadelný režisér by sa chcel zaoberať striktne réžiou módnych prehliadok. Je to kombinácia udalostí, okolností, záujmov a schopností. V mojom prípade bola táto kombinácia úspešná. Môj záujem o módu, prakticky od tej doby, čo si to pamätám, sa zhodoval s tým, že som od desiatich rokov navštevoval kurz spoločenských tancov. Tancoval som s mojimi partnerkami na mnohých súťažiach a podujatiach. Ja som bol vždy v tejto dvojici tou osobou, ktorá vymyslela, na akú hudbu budeme tancovať, ako sa oblečieme, aké pridáme špeciálne efekty a ako vytvoríme atmosféru. Boli to akoby drobné začiatky režírovania.

Ako ste začali s touto prácou?

Pochádzam z Lodže, v ktorej sa pred niekoľkými rokmi odohrávala najväčšia párty módnej branže v Poľsku – Fashion Week. Získal som pozvánky na prehliadky, celé dni som trávil čas sledovaním prehliadok a noci na after party, kde som postupne spoznával osoby z branže fashion. A tak som spoznal niekoľko mladých návrhárov, ktorí plánovali prehliadky na Fashion Week. Hovorili sme o tom, že ma zaujíma režírovanie prehliadok. Hovoril som im o svojich nápadoch, ktoré sa im zapáčili, a tak som v roku 2011 vytvoril prvé dve prehliadky práve počas Fashion Weeku. Neskôr sa to rozbehlo samo, tvoril som svoje vlastné portfólio. Mal som čo ukázať, keď som sa rozprával s návrhárom o vytvorení jeho prehliadky. A týmto spôsobom ubehlo desať rokov od mojej prvej módnej prehliadky, ktorú som režíroval.

Čo pre vás znamená móda?

Móda je pre mnohých ľudí, ktorí sú s ňou prepojení a ktorí pracujú v tejto branži, celý svet. Ja mám trochu iný prístup. Móda je pre mňa dôležitá a má dôležité miesto v mojom živote. V skutočnosti ju však považujem za súčasť svojho života, za moju každodennú rutinu. Oblečenie tvorí fragment každého dňa môjho života. To niečo, čo ma sprevádza počas celého dňa. Vďaka oblečeniu sa cítim dobre a rozhoduje o tom, ako ma ľudia vnímajú. Určite je to výsledok výchovy. Moji rodičia, napriek tomu, že nepochádzam z bohatých pomerov, vždy prikladali veľký význam tomu, ako sa obliekali a ako obliekali mňa. Móda je jednoducho súčasťou môjho života, ktorý milujem a vďaka nej sa môžem cítiť dobre. Ale nechcem tvrdiť, že poznám nejakú ideológiu alebo že som nadšencom a poznám módu – tak to nie je.

Iný prístup mám aj čo sa týka prehliadok a tým pádom aj k mojej práci. Je to pre mňa predstavenie. Rovnako ako balet alebo opera potrebuje určité pozadie, tak aj kolekcia oblečenia to potrebuje. Každý, kto bol na prehliadke, dokonca aj úplný laik chápe, o čom hovorím. Emócie, to niečo, čo nami pohne, to je umenie.

Čo sa vám najviac páči na tejto práci?

Ach, to by som mohol rozprávať veľmi dlho! Práca režiséra prehliadok v sebe spája množstvo prvkov, vďaka ktorým cítim v bruchu motýle. K tomu všetkému milujem divadlo. Vždy ma však divadelné zákulisie zaujímalo viac než samotné predstavenie. To, čo sa deje za scénou, ako sa scéna pohybuje, akým spôsobom sa na nej objavuje scénografia, detaily, kostýmy. Módna prehliadka v sebe ukrýva veľa divadelných prvkov. Neskrývam, že som vždy chcel byť lídrom. V škole som mal rád predstavenia, súťaže v recitovaní. Rád stojím vpredu na scéne, keď na mňa dopadajú svetlá. Toto všetko spôsobilo, že malý chlapec s komplexmi, ktorý tam niekde stále drieme, rastie a vie, že sa nachádza na dobrom mieste. Sníval som o tom, že sa stanem modelom, mať svojich 5 minút slávy na prehliadke len pre seba. Nestal sa zo mňa model, ale mám svoje dve hodiny na prehliadke, kedy vediem skúšky s modelmi. A keď začne prehliadka, vo vzduchu je cítiť celú nálož emócií. Je to práca, ktorá mi spôsobuje zimomriavky.

Je niečo, čo by ste označili za negatíva tejto profesie?

Ja nevidím žiadne. Samozrejme, mohol by som povedať, že je to ťažká práca, že trávime niekoľko desiatok hodín denne natáčaním prehliadky, že občas zabúdam aj jesť a kvôli tomu chudnem, že poriadne nespím a stresujem sa. Všetko je to pravda. Ale myslím si, že osoby, ktoré tak veľmi zdôrazňujú tieto „chyby”, chcú len posilniť svoju pozíciu. Ak povedia, že je to ťažká práca, budú viac docenení. Ja v skutočnosti nevidím žiadne chyby. Vždy, keď v daný deň pripravujeme prehliadku a celý tím je už unavený, hovorím do mikrofónu: „Moji drahí, sme unavení, viem. Ale myslite na to, že robíme krásnu vec, že máme prácu, ktorú milujeme a môže sa nám teraz zdať, že je to ťažká, ale nie je to práca vo výrobe alebo v zdravotníctve”.

Myslíte si, že práci režiséra módnej prehliadky sa dá naučiť alebo sa ,,s tým niečímtreba jednoducho narodiť?

Potrebné je oboje. Pre akýkoľvek druh umenia sa potrebujete narodiť s „tým niečím”. Nefunguje to tak, že má „to niečo” a vojde na prehliadku a všetko sa urobí samo. Ja som vždy na začiatku vedel, aký mám nápad na danú prehliadku, čo chcem predstaviť, čo chcel povedať, čo chcem ukázať. Ale na to, aby sa to stalo, musel som sa toho naučiť veľa z oblasti techniky. V tomto prípade bolo mojím veľkým plusom to, že nemám problém s nadväzovaním kontaktov a odovzdávaním svojich myšlienok a ich opisom. Vďaka tomu vznikli prvé prehliadky. Pretože technický tím – osvetľovači, chlapci od efektov atď. presne vedeli, o čo mi ide a rozsvietili svetlá tak, ako som si to predstavoval. Nebolo to až také ľahké, pretože som bol nový, takže na začiatku ma museli najskôr pochopiť. V priebehu ďalších rokov som sa naučil naozaj veľa, ale vždy zdôrazňujem, že prehliadka je výsledkom tímovej práce – sme tím. Bez dobrého osvetlenia a ozvučenia by režisér sám nič neurobil, dokonca aj keď sa narodil s veľkým darom.

Čo vám v praxi prináša vaša práca?

Práca režiséra prináša toho naozaj veľa, okrem vzhľadu modeliek alebo modelov, ktorých vidíme na prehliadke. Režisér zodpovedá za vytvorenie komplexného konceptu prehliadky alebo udalosti. Tvorí ju spoločne s návrhárom alebo s osobou, ktorá je zodpovedná za také veci v danej značke, s ktorou spolupracuje. Ako režisér vymýšľam koncepcie scénografie, vzhľadu a osvetlenia celej prehliadky, teda či (a aké) špeciálne efekty použijeme. Obvykle tiež vyberám hudbu, ktorá se bude k prehliadke hodiť. Samozrejme záleží aj na rozpočte danej udalosti. Niekedy spolupracujem so scénografom, s DJ-om, ktorý skladá úplne novú pesničku, ktorá je vytvorená špeciálne pre túto udalosť. Ale obvykle to bývajú moje nápady. Hudbe prikladám veľký význam, pretože to práve ona, podľa môjho názoru, tvorí atmosféru. Rovnako ako v divadle, skôr, ako sa zodvidne opona, počujete hudbu a táto hudba vytvorí vašu náladu.

Čím by podľa vás mal začať niekto, kto sa chce stať režisérom módnych prehliadok?

To závisí od toho, čo bude jeho hlavnou prácou. Realita je taká, že v našich končinách je veľmi málo módnych prehliadok, režisérov je naozaj málo a myslím si, že žiadny z nás nežije len z tejto práce. Ja som vždy bral prehliadky ako jednu z ďalších aktivít alebo hobby, vďaka ktorému si plním svoje sny, ale je to zároveň aj môj dodatočný príjem. Pokiaľ si je samozrejme niekto istý, že chce robiť práve toto, odporúčam mu prejsť si podobnou cestou, akou som si prešiel ja. Naživo som videl veľké množstvo prehliadok. Pokiaľ som mal možnosť, vždy som sa snažil pripojiť k tímu, ktorý tvoril prehliadku, aj keď som mal len podlepovať topánky. Vďaka tomu som sa naučil, ako vyzerá práca v zákulisí. Pozoroval som a počúval. To bola dôležitá škola, od ktorej je vždy dobré začať.

Nemôžeme sa nespýtať na obľúbené outfity. Máte vo svojom šatníku nejaké skvosty?

Módu a oblečenie beriem ako svoj každodenný chlebík. Nemám oblečenie, o ktorom by som sníval, za ktoré by som zaplatil obrovskú čiastku alebo predal svoju dušu. Niekedy si hovorím, že keby som bol bohatý, nosil by som oblečenie Driesa Van Notena. Bohužiaľ nie som, takže nenosím. Obliekam sa v konfekcii, hľadám skvosty a najlepšie pokiaľ sú v zľave. Niekedy bývam oblečený za 70-120 eur. Veľmi často počúvam, že vyzerám akoby som nosil oblečenie od návrhárov a ľudia sa ma pýtajú, odkiaľ mám daný kúsok oblečenia. Teraz veľmi úprimne odpovedám: Zara za 20 eur. Nebudem tvrdiť, že je to inak. Taká je realita a nevidím dôvod, aby som sa hral na niekoho exkluzívneho. Bol som vychovaný v rodine, v ktorej nikdy nebolo veľa peňazí, ale keď sa pozriem na fotografie rodičov, až sám nemôžem uveriť tomu, že vždy vyzerali tak geniálne. Ďakujem im za tieto gény a za to, že ma naučili obliekať sa skutočne lacno a zároveň vyzerať dobre.

A existuje oblečenie, ktoré nemáte radi?

Samozrejme, neskutočné množstvo! Nechcem hovoriť, že si nikdy niečo neoblečiem, pretože možno niekedy budem mať chuť na menší experiment. Ale je veľa takých kúskov oblečenia. Nebudem hovoriť konkrétne, ale určite si neoblečiem kadečo. Niekedy premýšľam nad tým, odkiaľ majú ľudia také nudné oblečenie. Oni sa samozrejme na mňa tiež pozerajú ako na toho divného a taktiež asi premýšľajú, odkiaľ som vzal svoje biele sako a široké nohavice… Ale áno, nikdy si neoblečiem oblečenie, v ktorom by som sa mal úplne podobať niekomu inému. To rozhodne zabíja osobnosť.

V akých topánkach sa cítite najistejšie?

Presne viem, aké topánky nosím. Na jeseň a v zime sú to obvykle členkové topánky s elastickým prvkom a už zopár rokov nosievam aj kovbojské topánky. Na jar a v lete sú to zasa mokasíny, milujem tie v retro štýle. Taktiež mám veľmi rád espadrilky a sandále, ale to predovšetkým na dovolenke. Páčia sa mi topánky, ktoré zdôraznia celý outfit. Čierny oblek dopĺňam topánkami s cvočkami. Mám rád motívy hada a krokodíla. Nie som typ, ktorý sa vyberie von vo farebných topánkach. V poslednej dobe často premýšľam nad kúpou topánok Martens, ale na to musím ešte dozrieť.

Ktoré topánky si nikdy neobujete?

Podobne ako v prípade oblečenia, nechcem hovoriť, že si nejaké topánky určite nikdy neobujem. Mám menší problém so športovými topánkami. Neviem ich nosiť, cítim sa v nich nepohodlne. Nosím ich len počas voľných dní v kombinácii s teplákovou súpravou. Vždy si k nim ešte obliekam kabát alebo koženú bundu, aby som nebol tak úplne športovo oblečený.

Riaditeľka e-commerce MODIVO – Aleksandra Szol-Tułecka a režisér módnej prehliadky – Maciej Majzner

Prečítajte si aj náš ďalší článok: Zostrih z MODIVO & eobuv Supervision Fashion Show – jedinečná módna prehliadka online >>>

Počas prípravy Supervision Fashion Show a po niekoľkých hodinách nahrávania v štúdiu Maciej Majzner nestratil úsmev na tvári. Je skutočným režisérom a sledovať ho „v akcii” bolo inšpiratívne a príjemné!

Originálny text článku bol preložený a prispôsobený pre potreby blogu eobuv.sk.
Pridajte sa k odberateľom newslettera a ...Využite zľavu 10€ na prvé nákupy!
Skontrolujte v obchode
moon boot, zimne tenisky, zimne panske topanky, timberland panske, tamaris, jenny fairy, semišové čižmy, zateplene cizmy damske, dr.martens, dr martens, čižmy na platforme, zimne cizmy damske zateplene, calvin klein kabelka, ruksak, damske kabelky, dámske kabelky, pánske zimné topánky, carpisa, tenisky, panske zimne topanky

Táto stránka používa súbory cookies pre poskytovanie služieb na najvyššej úrovni. Ďalšie používanie stránky znamená, že súhlasíte s ich používaním. viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close