READY FOR FESTIVAL SEASON ZISTIŤ VIAC

Hľadať

Aké dámske bežecké topánky? Odborníčka radí!

Dámske bežecké topánky Hoka

Zlepší vám náladu, efektívne spaľuje tukové tkanivo a priaznivo pôsobí na fungovanie mozgu a srdca – beh je šport, ktorý sa dá praktizovať bez ohľadu na počasie a vek (vždy však s náležitou opatrnosťou!). Ak sa pýtate, aké dámske bežecké topánky vám pomôžu začať dobrodružstvo so športom, ste na správnom mieste. Našou odborníčkou je Joanna Śleboda, nadšenkyňa aktivít v prírode.

Aké dámske bežecké topánky, oblečenie a doplnky urobia váš tréning pohodlným a bezpečným? Tie, ktoré sa stanú vašou druhou kožou! Prečítajte si sériu tipov od úžasnej lazy.fighter!

festival

Ako hovorí Joanna Śleboda, bežecká obuv je základ a prvá vec, s ktorou by sme mali začať pri vytváraní joggingového outfitu. Prečo? Lazy.fighter poznamenáva, že: pri behu urobíme v priemere 150 až 170 krokov za minútu. To znamená, že narazíme na zem presne toľkokrát, a naše nohy musia najskôr absorbovať silu týchto nárazov.

Na začiatku nášho dobrodružstva s behom by sme si mali zaobstarať profesionálnu športovú obuv určenú na túto činnosť (zabudnite na obyčajné tenisky či plátenky). Čo ponúkajú dámske bežecké topánky? Joasia vysvetľuje: v prvom rade poskytujú pohodlie pri aktivite a umožňujú chodidlu prirodzené rolovanie v každej fáze pohybu. Navyše ich štruktúra má priaznivý vplyv na dynamiku behu. Kľúčová je aj amortizácia, vďaka ktorej menej pocítime účinky tréningu. Čo ešte stojí za to vedieť? Dámske a pánske bežecké topánky sú vyrobené z priedušných materiálov, ktoré odvádzajú teplo a vlhkosť, čo oceníte najmä v horúcich dňoch.

Dámske bežecké topánky – akú veľkosť zvoliť?

Ako naznačuje Joanna Śleboda: Pred rozhodnutím o kúpe bežeckej obuvi pre ženy je dobré si zapamätať niekoľko vecí. Jedným – mimoriadne zásadným – je výber veľkosti. Pri behu nám „rastú“ nohy. Čo to znamená? Pri tomto druhu činnosti urobíme za krátky čas veľké množstvo krokov a dopadneme na zem väčšou silou ako napríklad pri chôdzi. To spôsobuje, že chodidlo v topánke „pracuje“ inak a potrebuje jednoducho viac miesta. Z tohto dôvodu sa oplatí kúpiť bežecké topánky aspoň o číslo väčšie! Vďaka tomu sa vyhneme nepríjemným a bolestivým odreninám, ba aj strate nechtov či iným nepríjemným poraneniam.

Dámske bežecké topánky New balance

Stojí za to pamätať pri skúšaní topánok doma alebo v obchode. Náš odborník radí zmerať si dĺžku chodidla (v športovej ponožke) pomocou kúska papiera a ceruzky a pridať k tomu spomínané množstvo. Ako si môžeme byť istí, že topánka, ktorú máme na nohách, je dobrá? – Môžete posunúť chodidlo až po prednú časť topánky a pokúsiť sa vsunúť ukazovák medzi pätu a koniec topánky. Prst by mal vojsť bez odporu, vtedy máme asi 1 cm rezervu, čo je nevyhnutné minimum (môžete sa pokúsiť získať aj 1,5 cm).

Viac podrobností nájdete v článku >>> Ako si vybrať veľkosť bežeckej obuvi?

Druhou otázkou je účel topánky. Na trhu je množstvo rôznych modelov, preto je niekedy ťažké sa rýchlo rozhodnúť. Ako vysvetľuje lazy.fighterzákladné delenie začíname rozlišovaním obuvi na beh po spevnených povrchoch (asfalt) a na beh v teréne (terénna obuv, nazývaná aj trailová). Rastie aj skupina topánok určených ako na asfalt, tak aj do mierneho terénu, ako sú chodníky v parku alebo spevnené lesné cesty.

športové oblečenie na jogging
[Joanna Śleboda]

Topánky na asfalt majú hladký behúň a sú pomerne ľahké. Zameriavajú sa na pohodlie a priedušnosť zvršku. Terénne topánky majú naopak výrazný dezén a môžu sa v tomto smere líšiť: od mierneho dezénu určeného na beh na suchu a v nenáročnom teréne až po veľmi agresívny dezén: určený na tréning na náročnejších trailoch.

Nie ste si istí, ktoré dámske bežecké topánky padnú na vaše chodidlo? Tie, ktoré nenarušia jeho prirodzenú prácu! Čo to znamená? – Výrobcovia bežeckej obuvi delia obuv najčastejšie na dámsku a pánsku. Väčšina topánok je navyše navrhnutá pre príslušný typ chodidla: neutrálne, pronačné alebo supinačné. Tieto výrazy označujú spôsob, akým pri behu otáčame chodidlá. Je dobré poznať svoj typ chodidla a zistiť, či potrebujete dodatočnú oporu pre chodidlá.

Ako to jednoducho skontrolovať? Najprv môžete siahnuť po starých, opotrebovaných topánkach a skontrolovať, ktoré miesta sú najviac opotrebované. Ak je to vnútorný okraj podrážky, máte pronačné chodidlo, ak je to vonkajší okraj, je to supinačné chodidlo. Neutrálne chodidlo sa bude trieť po vonkajšej strane päty a v strede bruška chodidla.

Ako výstižne poznamenáva Joanna Śleboda: bežec-začiatočník môže byť ohromený množstvom dostupných modelov a značným cenovým rozdielom. Na začiatok sa oplatí zvoliť typickú tréningovú obuv s dobrým odpružením, ktorú budeme potrebovať najmä pri prvých behoch. Odporúčam kupovať topánky, ktoré budú dobre fungovať ako na asfalte, ale aj v miernom teréne, ako sú uličky v parku či lesné cestičky.

Pre seba som si vybrala model Hoka Challenger 7, ktorý má jemný dezén a skvelé tlmenie nárazov. Vďaka tomu môžem bez problémov behať po asfaltových úsekoch a užívať si tréning v blízkom parku.

Dámske bežecké topánky značiek Hoka, Nike, New Balance a adidas nájdete v obchode eobuv.sk:

Áno, aj keď to môže niektorých ľudí prekvapiť. Lazy.fighter vysvetľuje: bežecké topánky nevydržia večne. Hovorí sa, že obuv by sa mala vymeniť po odbehnutí 500-800 km v závislosti od modelu a váhy bežca. To neznamená, že sa topánky po tejto vzdialenosti rozpadnú. Strácajú však svoje vlastnosti, opotrebúvajú sa a neposkytujú nám potrebnú oporu. Oplatí sa zapísať si „nabehané kilometre“ vašich topánok. Mnohí z nás si nejakým spôsobom zaznamenávajú svoje tréningy, či už cez hodinky alebo aplikáciu. V niektorých známych športových aplikáciách si môžete svoje topánky pridať na záložku „vybavenie“ a priradiť ich ku konkrétnym aktivitám po tréningu. Kilometre z týchto aktivít sa sčítavajú a vďaka tomu vieme, koľko majú naše topánky „nabehané“.

Nezabúdajme, že aby sme si bežecké topánky užili čo najdlhšie, mali by sme ich používať len na beh. Nenoste ich na iné aktivity! Keď máte pocit, že už neplnia svoje funkcie, môžete ich nosiť na prechádzky namiesto tréningu. Jednou z najlepších topánok na prechádzky alebo do záhrady sú bezpochyby opotrebované bežecké topánky.

dámsky bežecký outfit
[Joanna Śleboda]

Hoci sú topánky kľúčovým a základným prvkom outfitu každého bežca, bez významu nie je ani oblečenie, ktoré si vyberáme. Aké bežecké oblečenie pre ženy sa oplatí vybrať? Joasia pripomína, že dôležitá je nielen vonkajšia časť: v prípade žien hrá podprsenka mimoriadne dôležitú úlohu. Aby sme sa vyhli bolestiam a zhoršeniu stavu našich pŕs, mali by sme si vyberať podprsenky s pevnou oporou a v zodpovedajúcej veľkosti. Skvelou možnosťou sú podprsenky Shock Absorber alebo športová podprsenka Triumph.

Dámske bežecké šortky Asics
Bežecká podprsenka je dôležitým prvkom outfitu bežkyne.

Predtým, než začneme vytvárať naše dámske joggingové oblečenie, stojí za to pozrieť sa na teplomer. Čo radí naša odborníčka a milovníčka outdoorových aktivít? – Začiatočníci majú zvyčajne tendenciu obliekať sa príliš teplo. Predpokladá sa, že bežec by mal k teplote, ktorá momentálne panuje vonku, pridať 10 stupňov a podľa toho vyberať oblečenie. Prečo? Pri behu sa naše telo zahrieva a už po pár stovkách metrov by sme mali cítiť, že je nám teplejšie, no neprehrievame sa. Čím silnejšia je námaha, tým by mal byť náš outfit ľahší. Po určitom čase budeme intuitívne vedieť, čo si obliecť na beh, podľa počasia.

dámsky bežecký outfit
[Joanna Śleboda]

Upozorňujem, že na začiatku nášho bežeckého dobrodružstva sa vďaka vysokému tepu poriadne zapotíme. Postupom času pravidelným tréningom sa naša forma zlepší a budeme môcť behať na „nižšiu tepovú frekvenciu“ a telo sa bude menej zahrievať. Na jarné behanie budeme čoraz častejšie voliť jednoducho ľahké, letné oblečenie, pretože teploty sú už dostatočne vysoké na to, aby nám bolo teplo hneď pri prahu domu.

Pri výbere bežeckého oblečenia by sme mali zvážiť materiály, z ktorých sú vyrobené. Najlepšie materiály sú technické, ľahké a vzdušné. Pohodlie sa stáva našou prioritou. Hornou časťou tela vydávame veľa tepla, a preto je výber správneho trička taký dôležitý. Všimneme si, že výmenou bavlneného trička za bežecké, pocítime väčší tepelný komfort a materiál oveľa rýchlejšie schne a nebude sa „lepiť“ na telo – vysvetľuje lazy.fighter.

Už viete, ako si vybrať dámske bežecké tričko? Je čas prejsť na spodnú časť oblečenia: – Pohodlné by mali byť aj nohavice, v ktorých sa chystáme behať. V prvom rade sa pri behu nemôžu šmýkať. Na trhu sú dostupné nohavice so zaväzovaním v páse, ako aj so širokým pásom a vysokým pásom. Väčšina bežcov volí priliehavé legíny, ktoré umožňujú veľkú voľnosť pohybu a pôsobia ako druhá koža. Čoraz viac modelov má vrecká na zips v páse a vrecká na stehnách, čo je nepochybne veľká výhoda a umožňuje vám vziať si so sebou potrebné veci alebo si do niektorého z vreciek vložiť telefón.

Čím je teplejšie, tým kratšie nohavice budeme nosiť. Legíny sú dostupné v niekoľkých dĺžkach: ⅞ (nad členky), ¾ (pod kolená), nad kolená a nakoniec šortky. Dĺžka, ktorú si vyberieme, závisí v konečnom dôsledku od našich preferencií a štýlu, v ktorom sa cítime najlepšie.

Často podceňovaným prvkom šatníka bežca sú ponožky. Ako vysvetľuje Joanna: špecializované modely sú šité tak, aby poskytovali nohe čo najväčší komfort, predchádzali odreninám na citlivých miestach, tlmili nárazy, a dokonca vďaka použitiu kompresie zlepšili krvný obeh. Navyše sú vyrobené z rýchloschnúcich materiálov. Jeden pár ponožiek môže mať toľko úžasných funkcií!

Beh na jeseň a v zime neznie veľmi povzbudivo. Vonku je šedo, dni sa skracujú a studený vietor sa vám dostáva pod oblečenie. Oplatí sa potom vzdať tréningu? Samozrejme, že nie. Ako hovorí ľudové príslovie: neexistuje zlé počasie, len nevhodné oblečenie. Čo radí naša odborníčka? – Zima je ideálny čas na beh! Prečo? Chlad sa môže stať naším spojencom. Pri behaní v chladných dňoch máme oveľa väčší tepelný komfort ako v lete, keď sa rýchlo ohreje a ťažko sa nám dýcha.

Pri výbere outfitu stále prirátame +10 stupňov k aktuálnej teplote. To znamená, že si stále nemusíme dávať veľa vrstiev, aby sme sa cítili pohodlne. Nezabúdajte, že aj v zime sa môžeme prehriať. Väčšinu dní nám stačia naše obľúbené legíny a bežecká mikina. Za zváženie stoja rukavice a čiapka alebo čelenka na zakrytie uší a čela. Na krk bude perfektný takzvaný snood, ktorým si môžete zakryť aj ústa, aby ste sa vyhli vdýchnutiu studeného vzduchu, najmä v počiatočnej fáze behu.

dámske zimné bežecké oblečenie
Aké dámske bežecké topánky, oblečenie a doplnky by ste si mali vybrať? Navštívte obchody eobuv.sk a MODIVO

Keď teploty klesnú naozaj nízko, alebo keď je naša tolerancia voči chladu nižšia, máme zateplené legíny, ktoré nám zabránia cítiť na koži mrazivé kúsky mrazu. Pod bežeckú mikinu si môžeme obliecť technickú bielizeň s dlhým rukávom, ktorá nás navyše zahreje a odvedie vlhkosť, čím ešte zlepší tepelný komfort.

Mojím najobľúbenejším kúskom oblečenia na behanie v chladných dňoch je jednoznačne vetrovka. Tento nenápadný kúsok materiálu dokáže zázraky, hoci pôsobí tak jemne a tenko. Ochráni nás pred studeným vzduchom, ktorý sa dostane do spodných vrstiev oblečenia, a ochráni aj pred miernym dažďom. Po odstránení sa navyše dá zrolovať do malej veľkosti a vložiť do vrecka mikiny alebo bežeckého opasku. Pri dopĺňaní zimného bežeckého outfitu stoja za zváženie aj hrubšie ponožky a dámske bežecké topánky s membránou (napr. Gore-Tex™), ktoré ochránia pred vlhkosťou.

Bežecké čelenky a čiapky pre ženy

Pokrývky hlavy sú nepochybne jedným z najdôležitejších bežeckých doplnkov. Čo v tejto veci navrhuje Joanna Śleboda? – Najčastejšie používam čelenky, ktoré v zime chránia uši a v horúcom lete sajú pot z čela. Náramky určené na beh sú vyrobené zo špeciálnych materiálov, vďaka ktorým sa budeme cítiť pohodlne počas celého tréningu a aj keď nám celý náramok premokne, nebudeme to cítiť nijak zvlášť zle. Ďalšou možnosťou sú šiltovky, veľmi obľúbené medzi bežcami trénujúcimi vonku. Zaujímavým riešením sú čelenky spojené so strieškou. V horúcich dňoch poskytujú lepšie vetranie hlavy a tiež vrhajú tieň na bežcovu tvár.

Dámske bežecké topánky New Balance

Keď ideme na tréning, väčšinou si chceme zobrať telefón so sebou. Na nahrávanie behu, počúvanie hudby alebo len tak pre bezpečnosť. Môj obľúbený spôsob prenášania telefónu sú nepochybne bežecké opasky. Dobre zvolený opasok sa stáva najväčším priateľom bežca. Nemusíme behať s telefónom v ruke alebo ho pchať do vrecka nohavíc. Na rozdiel od obľúbených ľadviniek pri behu prakticky necítime bežecký opasok. Mnohé opasky sú dostatočne priestranné na to, aby sa do nich zmestili okrem smartfónu aj kľúče od domu, občerstvenie, fľaša na pitie a dokonca aj tenká bunda, ktorú momentálne nepotrebujeme.

A keďže sa bavíme o opaskoch a o tom, čo sa do nich dá napchať, neviem si predstaviť (hlavne na jar a v lete) ísť na tréning bez vody. Tu prichádza na rad mäkká fľaša nazývaná softflask. Je vyrobená z mäkkého materiálu, takže sa s ubúdajúcou tekutinou sťahuje. Tieto typy fliaš majú „teeper“ výlevky, čo znamená, že nápoj z nich vytečie až vtedy, keď jemne stlačíme zubami ventil na pitie. Ináč nič nevytečie! Softflasky sú dostupné v mnohých kapacitách a každý bežec si nájde tú správnu veľkosť.

Ako vidíte: topánky, oblečenie a bežecké doplnky by nemali byť náhodné a pred ich nákupom musíte venovať pozornosť mnohým faktorom. Na eobuv.sk máte široký výber dámskych bežeckých topánok a na MODIVO nájdete oblečenie a dámske bežecké doplnky.

Ako zhŕňa naša odborníčka Joanna Śleboda: jedna vec je istá: beh nie je jednoduchý. Hlavne na začiatku. Môže to byť frustrujúce a rozmarné. Ale akonáhle ho milujeme, akonáhle sa nám dostane do krvi… stane sa návykovým. Bude to skvelý spôsob, ako stráviť voľný čas a postarať sa o seba. Môžete sa naučiť behať a dokonca prejsť od veľkej nechuti k veľkej vášni. Keby mi niekto pred dvoma rokmi povedal, že za rok zabehnem 4 polmaratóny (vrátane dvoch horských), neverila by som! Nie som rýchly bežec, ale oberá ma to o právo užívať si beh a dávať si vyššie ciele? Ak to budeme robiť múdro, bez nadmerného tlaku na seba, môžeme dosiahnuť veľa.

Joanna Śleboda

Joanna Śleboda
@lazy.fighter

Joanna Śleboda: nadšenkyňa bicyklov od roku 2018. Venujem sa najmä takzvanej romantickej cyklistike – mojím cieľom je objavovať nové miesta, fotografovať ich a zbierať spomienky. Športovým zápoleniam sa nevyhýbam a najviac som hrdá na účasť na Ultra Race Roztocze, kde som na bicykli najazdila 350 km a do cieľa prišla ako štvrtá žena. Chcem sa zúčastniť ďalších ultra súťaží na vzdialenosť 500 km. V novembri 2022 som urobila ďalší pokus spriateliť sa s behom, tentoraz úspešne! Mojím najväčším doterajším bežeckým úspechom je účasť na zimnom polmaratóne Stolových hôr a práve v horách mi zostalo srdce. Čo sa týka môjho športového rozvoja, som neustále plná nápadov. V súkromí sa snažím skĺbiť rodinný život, profesionálnu prácu, športovú vášeň a prevádzkovanie profilu na Instagrame ako @lazy.fighter

Dámske bežecké topánky Nike, Hoka, New Balance, adidas a mnoho ďalších:

Originálny text článku pre potreby blogu eobuv.sk preložila a prispôsobila: Jana Kačurová
Pridajte sa k odberateľom newslettera a ...Využite zľavu 10€ na prvé nákupy!
Skontrolujte v obchode
ccc, zateplene cizmy, zateplene gumaky, halovky, zimne topanky panske, dievcenske cizmy, black friday 2022, dámske ruksaky, inuikii, hoka tenisky, hogl, vans, adidas superstar, panske tenisky, zimne topanky, rieker čižmy, lasocki, ugg, elegantné členkové čižmy, damsky batoh

Táto stránka používa súbory cookies pre poskytovanie služieb na najvyššej úrovni. Ďalšie používanie stránky znamená, že súhlasíte s ich používaním. viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close