MID SEASON SALE! Nájdite niečo pre seba ZISTIŤ VIAC

Hľadať

22 faktov o Michaelovi Jordanovi, ktoré musíte poznať po premiére The Last Dance

Premiéra filmu “The Last Dance” je už dávno za nami, ale my stále cítime tú nostalgickú atmosféru po tomto niekoľkohodinovom návrate do 90. rokov. Michael Jordan je fascinujúca postava a to nielen preto, že aj 20 rokov po ukončení kariéry každoročne predá milióny topánok. Vďaka jeho nevšednému životopisu je seriál plný faktov a zaujímavostí, preto sme sa rozhodli zhrnúť ich do niekoľkých bodov. Je ich 22.

Michael Jordan bol v 90. krokoch viac ako rockové hviezdy. Bol fenoménom. Pred 30 rokmi boli najpopulárnejšími osobami na svete on, Michael Jackson a Ján Pavol II. Tieto mená poznal snáď každý a dnes zlé jazyky hovoria, že seriál bol akýmsi mávaním na diváka v zmysle: „hej, ešte stále som tu!”.

MSS

Vo svojom prime time Jordana všade obklopoval dav ľudí, každý chcel o ňom hovoriť a nepotreboval na to sociálne siete. Keby hral dnes a objavil sa na sociálnych sieťach, jeho účty by mali viac sledovateľov ako profily LeBrona Jamesa, Cristiana Ronalda či Lea Messiho. A už vôbec nehovoriac o tom, keby tento súboj bral tak, ako všetky ostatné.

Popularita Jordana sa vymykala z rámcov akýchkoľvek čísel. Dodnes vidieť v uliciach miest topánky s jeho logom. Neustále sa objavujú nové zmluvy s Neymarom Jr, Paris Saint Germain alebo mimoriadne populárne spolupráce ako napr. tá s Travisom Scottom.

Seriál o Jordanovi a Chicago Bulls je povinnou jazdou nielen pre každého športového fanúšika, ale aj pre každého, kto chce vedieť, v čom spočíva popularita a čo všetko treba obetovať (aj samých seba) pre to, aby sme sa dostali až na samotný vrchol. “The Last Dance” je veľkou príležitosťou aj pre mňa, fanúšika Michaela Jordana, aby som vám predstavil 23 zaujímavostí o tejto hviezde nevídaných rozmerov.

Ak by sme nerátali sezóny z Washington Wizzards, Jordan je na basketbalovom dôchodku už 22 rokov. V roku 2019 zarobil na predaji topánok viac ako ktorýkoľvek aktívny basketbalista. Čísla, ktoré uvádza “Forbes” sú neuveriteľné. Keby sme mali zhrnúť päť priečok po Jordanovi, LeBron James, Stephen Curry, Kevin Durant, Dwyane Wade a Giannis Antetakoumpo zarobili celkovo stále menej ako sám Jordan.

O 31 milionów dolárov menej.

Iná basketbalová obuv, ktorá sa môže pochváliť rovnako zaujímavým obratom je Converse Chuck Taylor.

Odpoveď znie: Kenny Latimore. A takúto informáciu sme dostali už počas sledovania dokumentu “The Last Dance”. Ide presne o scénu, v ktorej Jordan vchádza do klubového autobusu so slúchadlami na ušiach a teatrálne sa pohybuje v rytme hudby. Niektorý zo spoluhráčov sa pýta, čo počúva a on vysloví meno umelca a dodá, že ide o ešte nepublikované nahrávky.

O dva dni po zverejnení dvoch posledných dielov ”The Last Dance”, sa ozýva Kenny Latimore. Na Twitter napísal, že Jordan vtedy počúval diela z dosky “From the Soul of Man”. Doska mala premiéru až v októbri roku 1998.

Viete, že…?

Oficiálny playlist z “The Last Dance” na Spotify má takmer 200 tisíc sledovateľov. Prvou skladbou na nej je Alan Parson’s Projec – Sirius – Chicago Bulls Theme Song, ktorá sa púšťala počas predstavovania hráčov.

Basketbalista nesúhlasil s natáčaním rozhovorov vo svojom sídle na Floride a štáb Jasona Hehira (režiséra dokumentu) sa nikdy nepriblížil k jeho vile. Našli sa tri domy v jeho blízkosti, kde sa robili rozhovory.

Snímky s druhou hviezdou Chicago Bulls, Scottiem Pippenom, sa odohrávali na prázdnej chodbe. Bolo to však v dome basketbalistu, ktorý si kúpil tesne pred rozhovormi a chodba ešte nebola zariadená. Rozhovor s Dennisom Rodmanom prebiehal v hotelovej izbe.

Každý deň Jordana obklopovalo šesť ochrankárov. Existuje fotografia, na ktorej basketbalista vysadá z Ferrari – pre mnohých fanúšikov boli na tejto fotografii najdôležitejšie evidenčné čísla vozidla, teda M Air J. Fotografia má však aj druhý, veľmi zaujímavý aspekt. Sú to žlté bundy ochrankárov s nápisom „Security” na chrbte. Práve tieto coach jackety predstaví v októbri tohto roka Jordan Brand. Na chrbte sa nachádza nápis Security a na prsiach logo značky s nápisom: Jordan Security.

Ochranka Jordana bola dôležitou súčasťou každodenného života basketbalistu. Niektorí z nich boli jeho dobrými priateľmi. Počas jednej z ciest po Chicagu Jordan spolu so svojou ochrankou vošli do tetovacieho štúdia. Onedlho na to vyšli z neho šiesti ochrankári s vytetovaným logom značky na ramenách.

… súťaž v trestných hodoch za tri body v roku 1990. Jordan nikdy nebol majstrom v hádzaní na diaľku (nehovoriac o tom, že ak by hral dnes, nebol by ním) a pozvánka na účasť v súťaži pre strelcov na veľké vzdialenosti bola prekvapením. Jordan ponuku prijal a pripísal si na svoje konto jednu z najväčších prehier vo svojej kariére v NBA. Veľký Michael Jordan získal len päť bodov. A k tomu niet viac čo dodať.

Po 22 rokoch sa objasnili mýty okolo slávneho zápasu nazývaného Flu Game, v ktorom sa Jordan potácal na nohách. Bol to piaty zápas finálovej série z roku 1997 proti Utah Jazz. Oslabený Jordan získal 38 bodov a topánky, ktoré mal na sebe v tom stretnutí sa po rokoch predali za 104 tisíc dolárov.

Pizza privezená do apartmánu Jordana mala názov pepperoni. Neslávny kúsok priviezol Craig Fite. Táto informácia v The Last Dance chýba, ale po odvysielaní posledných častí sa dodávateľ ukázal médiám v USA.

Viete, že…?

Tim Grover, osobný tréner Jordana, tesne pred 5 zápasom povedal svojmu zverencovi, že ak chce hrať, nemôže si robiť väčšie prestávky. Najhoršie, čo ho môže postretnúť, je oddych. Jordan poslúchol jeho radu a hral 44 minút a 17 sekúnd. Len pripomenieme, že zápas NBA trvá 48 minút.

Mohlo by sa zdať, že 6 zápasov vo finálovej sérii NBA Jordana a Chicago Bulls sa bude rovnať 6 kultovým modelom topánok. Omyl. V poslednom súboji o titul sa vyskytlo 7 modelov. V roku 1991 sme na nohách Jordana vo finálovej sérii mohli vidieť model Jordan 6 Infrared. O rok neskôr Jordan 7 True Red a v roku 1993 Jordan 8 Play-Off.

Viete, že…?

Najpopulárnejšie pánske tenisky Air Jordan 7 paradoxne neboli tie z finálovej série, ale tie, v ktorých MJ hral na Olympijských hrách v roku 1992 a v Bordeaux, ktoré mal na sebe v zápase hviezd NBA.

Po návrate do NBA získal Jordan štvrtý majstrovský titul v modeli Jordan 11 Bred. Piaty mu pomohli získať Jordan 12 Play-Off a samozrejme slávne Flu Game. K posledným majstrovským kúskom patria dva páry topánok. Jordan 13 Play-Off a Jordan 14 Last Shoot.

Počas hry vo Wizzards, Jordan venoval celý svoj zárobok obetiam teroristického útoku na World Trade Center z 11. septembra. Tak isto sa zachoval po nakrútení “The Last Dance” – celý zárobok venoval obetiam koronavírusu.

Obrazne povedané. Ide o to, že Jordan nemá žiadne súkromné účty na sociálnych sieťach, jeho život nám nie je sprostredkovaný prostredníctvom príbehov alebo videí zdieľaných takouto formou. Mal obdobie, kedy spravoval na Twitteri účet Charlotte Hornets, teda klubu, ktorého je majiteľom. Bola to však len jednorazová záležitosť.

Existujú ale samozrejme účty značky Jordan. Na Facebooku má tento účet 10,2 milióna lajkov, dvakrát viac ako na Instagrame. Twitter predstavuje ďalšie 4 milióny, YouTube 386 tisíc sledovateľov a najmladšie dieťa – TikTok – 62,5 tisíc sledovateľov.

Plánovaný príjem z predaja topánok Jordana mal predstavovať približne 3 milióny dolárov. A to mal byť obrovský úspech. Myslím, že šéfovia Nike boli trochu prekvapení.

Viete, že…?

Prvý reklamný kontrakt Jordana z Nike bol vyčíslený na 500 tisíc dolárov na sezónu. Na vtedajšie časy to boli astronomické výšky a takéto kontrakty nemal nikto v NBA. Ani tie najväčšie hviezdy, teda Magic Johnson a Larry Bird.

Dve prvé čísla, s ktorými Jordan Hral, boli samozrejme 23 a 45. Tretie bolo 12, s ktorým Jordan hral len raz počas zápasu v Orlande v roku 1990. Nebolo to však plánované. Dres Jordana s číslom 23 neobjasneným spôsobom zmizol a nebolo možné narýchlo zohnať súpravu. MJ musel preto hrať s číslom 12 a bez priezviska na chrbte.

Viete, že…?

Štvrtým číslom Jordana bola 9. Nosil ju na olympijských hrách.

Jeffrey Jordan je syn Michaela, ktorý sa rozhodol otvoriť si v Miami obchod s topánkami. Dostal názov TrophyRoom.

V rozhovore z roku 2005 Jordan priznal, že jeho obľúbenou cigarou je Partagas Lusitanias. Je známe, že Jordan je na cigaretách závislý a na mnohých fotografiách z minulosti, ako aj v scénach “The Last Dance” ho vidíme s cigarou.

To je zaujímavý príbeh, pretože súvisí s emóciami a spomienkami na detstvo. Obúvanie topánok mu umožňovalo cítiť sa ako nadšené dieťa, ktoré otvára škatuľu s darčekom. Otázka znie – čo urobil Jordan z tými všetkými pármi? Mnohé z nich sa dostali do zbierky zberateľov, mnohé odovzdal po zápasoch.

Počas svojej kariéry zarobil len so samotnými teniskami Nike spomínanú miliardu dolárov. Spočiatku bol kontrakt vyčíslený na 500 tisíc dolárov ročne na dobu piatich rokov. V súčasnosti hodnota Jordana podľa magazínu “Forbes” predstavuje 2,1 miliardy dolárov. Ročne len s Nike Jordan inkasuje viac ako 100 miliónov dolárov.

Práve Michael Jordan zaviedol do NBA módu na široké trenky. Jedna z teórií hovorí, že mu bolo nepohodlne, pretože pod trenkami Bulls nosil pre šťastie kraťasy z univerzity North Carolina. Musel preto nosiť väčšie a trochu dlhšie šortky.

Isté je, že to práve on ako prvý hral vo väčších trenkách.

Zaujímavé je aj to, že existuje legenda, podľa ktorej Jordan si Jordan sám ušil z dvoch trenírok jedny väčšie (iná hovorí, že požiadal o väčšie). Tento romantický príbeh so šitím trochu súvisí s kurzom šitia, ktorý navštevoval počas štúdia, pretože tvrdil, že on si nikdy nenájde ženu a bude musieť všetko robiť sám.

Od roku 2001 organizuje Jordan charitatívny turnaj, na ktorý sú pozývané tie najväčšie hviezdy showbiznisu a športu. Hrali v ňom Wayne Gretzky, Michael Phelps, Samuel L. Jackson či Mark Wahlberg. Výťažok z tohto podujatia je určený na charitatívne účely a organizácie ako Cats Care, Make-A-Wish, Opportunity Village alebo Keep Memory Alive.

Tento fakt vidíme aj v “The Last Dance” počas celých 10 hodín. Je tu však zopár situácií, ktoré nás prekvapia. Jednou z mojich obľúbených, ak nie najobľúbenejšia, je zápas v Utah Jazz z roku 1988. V jednej z akcií Jordan hádže loptu do koša nad 185 cm merajúcim Johnom Stocktonom (Jordan má 198 cm). Z hľadidka niekto vykríkol, aby si s niekým zmeral svoju výšku. O niekoľko akcií neskôr Jordan vhadzuje loptu do koša nad 210 cm merajúcim Melvinom Turpinom. Po tejto akcii sa obrátil do hľadiska a spýtal sa: tak vysoký postačí?

… ako keby Michael Jordan v rovnakom čase vydal 21 tisíc 582 dolárov. Toto číslo vyplýva z priemernej ceny domu a zárobkov v USA. V roku 2019 predstavoval hodinový zárobok Jordana 34 tisíc 246 dolárov.

230 miliónov dolárov zarobil “Space Jam” z predaja lístkov v kinách. Na súčasné štandardy to možno nie je imponujúci výsledok, ale v roku 1995 to bolo podstatne viac, ako sa predpokladalo. Prekročil všetky očakávania a je najlepšie zarábajúcim filmom o basketbale v dejinách.

Jordan mal tik, keď sa dostával pod kôš, často bolo vidieť jeho vyplazený jazyk až po bradu. Vraj niečo podobné robil aj jeho otec. Experti tvrdia, že táto skutočnosť priamo súvisí s koncentráciou a snahou ignorovať iné, rušivé faktory.

Rekord kariéry Jordana v playoff bol 63 bodov hodených v slávnom zápase proti Boston Celtics. Presne po tomto zápase legenda paluboviek NBA – Larry Bird povedal, že to nebol Jordan, ale Boh prezlečený za Jordana. Ako vysvitlo, tento zápas má aj iný silný citát.

Deň pred zápasom Jordan hral golf s basketbalistom Celtics, Dannym Aingom. Po skončení partie povedal svojmu rivalovi – povedz DJovi, že zajtra pre neho niečo mám. Jordan tým myslel hráča, ktorý najčastejšie kryl Jordana v dueloch proti Celtics, Dennisa Johnsona. 63 bodov je skutočne historickým okamihom.

Poznali si všetky fakty? Ak nie, ktorý sa vám páčil najviac?

Originálny text článku bol preložený a prispôsobený pre potreby blogu eobuv.sk.
Pridajte sa k odberateľom newslettera a ...Využite zľavu 10€ na prvé nákupy!

Táto stránka používa súbory cookies pre poskytovanie služieb na najvyššej úrovni. Ďalšie používanie stránky znamená, že súhlasíte s ich používaním. viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close